Warmhouden van gerechten
Ga je koken voor een groot gezelschap, of wil je eten warmhouden voor een lopend buffet in jouw restaurant? Maak dan gebruik dan warmhoudbakken. Een warmhoudbak kan op de tafel van de eters neergezet worden, of apart zoals bij een lopend buffet. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen uit een grote buffetwarmer die een grote bak bevat voor 1 gerecht, of een buffetwarmer met meerdere bakken waarin ook meerdere gerechten kunnen. Onder een buffetbak, die ook wel chafing dish wordt genoemd, zitten blikken brandpasta die je aan kunt steken. De brandpasta is een gel en brandt ongeveer 3 uur, een blikje kun je vervangen als deze opgebrand is. Het blikje kan in veel gemeentes bij het plastic afval, check de regels van jouw gemeente hoe het zit en hoe je dit soort afval moet scheiden. Je kunt eten ook warmhouden in de voedselverwarmer. Een voedselverwamer is vaak rond en het eten kun je opstapelen in 3 of 4 lagen.
Welke gerechten kun je warmhouden?
Gerechten die je goed warm kunt houden in een buffet- of warmhoudbak zijn eigenlijk alle gerechten die je je maar kunt bedenken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat krokante gerechten na een tijdje taaier en niet meer krokant worden, denk hierbij aan patat en gefrituurde gerechten. En als je een gerecht lange tijd laat staan verliest het vocht en worden de gerechten droog. Stamppotten, rijst, stoofpotten, gebakken aardappelen, vleesgerechten en groentegerechten kun je heel goed in de bovenste bakken warm houden. In de onderste, grootste bak giet je water, waar de bovenste bakken met eten op kunnen worden gezet en waardoor je een soort bain-marie krijgt. Een soort bain-marie, omdat je in een bain-marie wel kunt koken, maar in een chafing-dish niet.
Kenmerken en gebruik van een warmhoudbak
De buffetwarmer is van roestvrij staal en bestaat uit een standaard met de brandpasta, de bak waar water in kan, daarboven 1 of meerdere bakken waar het eten in kan en als laatste de deksel. De deksel heeft een handvat dat koel blijft, zodat je nooit je handen kunt branden. Een chafing-dish ziet er professioneel uit en is glimmend herkenbaar voor de gasten. Omdat de geur van de gerechten zich verspreid in de kamer nodigt het uit om ernaar toe te lopen en op te scheppen. Je kunt ervoor kiezen om de deksels eraf te halen zodra je het buffet opent, maar je kunt de deksels er ook op laten. Het laatste is handig als de gasten verspreid komen en het eten niet in 1 keer opgaat.